Sysmex Turkey
Menu

Aralık 2023 Bilimsel Takvimi

Şüpheli tüberküloz dışı mikobakteriyel (NTM) akciğer hastalığı

Plevral efüzyonun altta yatan enfeksiyöz nedenine ilişkin belirtiler neler olabilir?

Yükselen WBC sayımları

Yüksek floresanslı hücre sayımlarının olmaması

Artan RBC sayımları

Yüksek sıvı viskozitesi

Congratulations!

That's the correct answer!

Sorry! That´s not completely correct!

Please try again

Sorry! That's not the correct answer!

Please try again

Notice

Please select at least one answer

Bilimsel arka plan

Tüberküloz dışı mikobakteriyel enfeksiyonlar (NTM)

NTM, ubikuitöz bir görünüme sahip ~160 adet aside dirençli boyama bakteri türünden oluşan bir grup mikobakteriyi özetlemektedir. Bunların bazıları, en yaygın belirtinin pulmoner olduğu insanlarda hastalığa neden olabilir. Klinisyenler son yirmi yılda NTM’ye sahip akciğer enfeksiyonlarında bir artış keşfetmişlerdir, bu da halk sağlığı endişesini arttırmıştır [1].

Bu enfeksiyon tipi için plevral boşluğun tutulumu nadirdir [2].

Plörit, pulmoner NTM'de sık görülen bir komplikasyon değildir. Retrospektif bir çalışmada, doğrulanmış pulmoner NTM vakalarının %1,4'ünde kanıtlanmış NTM plörit bulunmuştur. Plevral efüzyonlar diferansiyel hücre sayımları ve patojenler açısından test edilmiştir. Sputumdan izole NTM'li hastalara yönelik tarama yaklaşımı, plevral efüzyonlu ve NTM'li hastaları çalışmalarına dahil etmiştir.

İntraselüler bakterilerin varlığına ilişkin tipik bir bulgu, NTM plöritinin plevral sıvısında lenfositlerin baskın olmasıdır [3].

Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, 100 NTM hastasından sadece 7'sinde NTM plöriti saptanmıştır [4].

 

Plevral efüzyon

Plevral sıvı, akciğer ile göğüs boşluğu duvarı arasındaki plevral boşluğu doldurur. Dolayısıyla hassas akciğer dokusunu kaburga kemiklerinden ve göğüs duvarından kaynaklanan sürtünmeye karşı korur. Bu sıvı, inhalasyon ve ekshalasyon sırasında plevranın sorunsuz bir şekilde hareket etmesini sağlar.

Plevral efüzyon çok küçük (ve sadece akciğer grafisi veya BT taramasında görülür) veya birkaç litre sıvı içerecek şekilde büyük olabilir. Semptomlardan biri, solunum bozukluğu olabilir.

Plevral efüzyonlar transüdatif veya eksüdatif bir kökene sahip olabilir. Transüda, artmış serum (düşük protein) filtrasyonu anlamına gelirken, eksüdalar bir sızıntı veya aktif sekresyondan (yüksek protein) kaynaklanır.

Transüda: benign bir süreç olup altta yatan rahatsızlık kalp veya karaciğer yetmezliği olabilir.

Eksüda: malignite, enfeksiyon veya travma gibi ciddi bir lokal sürecin kanıtıdır.

Hücre bazlı ve klinik kimya parametreleri, yukarıdaki nedenlerden birine yönelik kararı destekler. Eksüda kriterleri karşılanırsa, nedenin enfeksiyöz mu yoksa malign mi olduğuna dair klinik soru yanıtlandırılmalıdır.

Hasta vakası

Yetmişli yaşlarında, bilinen bir kanser öyküsü olan bir erkek hasta, sürekli göğüs ağrısı ve geçici ateş nedeniyle hastaneye yatırıldı. Hastaya sekonder pnömotoraks nedeniyle drenaj yapıldı. Plevral sıvı, sebebin 'enfeksiyon' olup olmadığına dair klinik soruya göre analiz edildi. Yüksek lenfosit oranı nedeniyle mikobakteriyozdan şüphelenildi.

Sayısal Sonuçlar

Plevral efüzyon örneği, XR Serisi Vücut Sıvısı (BF) modunda analiz edildi ve aşağıdaki sonuçları gösterdi:

Hücre sayımı ve diferansiyel

Araştırma parametreleri

HF-BF             1/ µL    
NE-BF# 35/ µL %NE-BF %14,2
LY-BF# 182/ µL %LY-BF %74
MO-BF# 29/ µL %MO-BF %11,8
EO-BF# 0/ µL %EO-BF %0
Loading 3D-Element

BF modundaki WDF saçılım grafiği iki MN kümesi (yeşil renkle gösterilmiştir) göstermiştir: biri (sol altta) lenfositleri diğeri ise (sağ üstte) monositleri göstermektedir. Sitospin mikroskopisi kullanılarak koyu mavi sitoplazma ve plazma hücre özelliklerini içeren reaktif morfolojiye sahip çok sayıda lenfosit (%79) tespit edilmiştir.

Ek klinik kimya ve patojene özgü testler yapıldı.

Klinik kimya testleri

Laktat dehidrogenaz (LD): 127 U/l
Total protein (TP): 2.2 g/dl
Albümin (ALB): 1.3 g/dl
Glikoz (GLU): 83 mg/dl

 

Mikrobiyoloji ve patojene özgü testler

Tüberküloza özgü bir ELISPOT testi negatifti, bu nedenle tüberküloz dışı mikobakteriyel enfeksiyondan şüphelenildi. Aslında, MAC-PCR testi iki kez yapıldı, ancak her iki sonuç da negatif çıktı. Sitopatoloji testi de negatifti.

Laboratuvar tanı testi sonuçlarına dayanarak, klinisyenin tüberküloz dışı mikobakteriyel (NTM) akciğer hastalığına ilişkin ilk şüphesi doğrulanamadı.

Referanslar

[1] Wassilew N et al. (2016): Pulmonary Disease Caused by Non-Tuberculous Mycobacteria. Respiration. 91(5):386-402.

[2] Ando T et al. (2018): Clinical Features and Prognosis of Nontuberculous Mycobacterial Pleuritis. Respiration. 96(6):507-513.

[3] Park S et al. (2017): Clinical characteristics and treatment outcomes of pleural effusions in patients with nontuberculous mycobacterial disease. Respir Med. 133:36-41.

[4] Wen P et al. (2020): Clinical Relevance and Characteristics of Nontuberculous Mycobacterial Pleuritis. Jpn J Infect Dis. 2020 Jul 22;73(4):282-287.

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.
Bilgi

Ziyaretçilerimize bu internet sitesinin sadece sağlık uzmanları (*) için olduğunu bildirmek isteriz.
Lütfen bir sağlık uzmanı olduğunuzu teyit edin (*)

(*)Sağlık meslek mensubu, tıp, diş hekimliği gibi sağlık alanlarında eğitim almış ve yetkilendirilmiş kişiler ile bu alanda çalışan diğer meslek mensuplarını kapsar.

Bize müsaade.

Bu site yalnızca 'Profesyoneller' içindir. Bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok.