Mayıs 2023 Bilimsel Takvimi
Mesane kanseri takibinde üriner hücresel atipi
Mesane kanseri hastaları için tedavi sonrası takip neden kaçınılmazdır?
Mesane kanseri yalnızca bir kez oluşur.
Mesane kanseri yüksek derecede reküren bir kanser türüdür.
Semptomlar erken dönemde görülür ve kanser takibi için yeterlidir.
Mesane kanserinin takibinde ultrasonografi yeterlidir.
Tedaviden sonraki ilk yılda, üç aylık sistoskopiler gereklidir.
Sistoskopi, hastalar için pratik bir prosedürdür.
Congratulations!
That's the correct answer!
Sorry! That´s not completely correct!
Please try again
Sorry! That's not the correct answer!
Please try again
Notice
Please select at least one answer
Bilimsel arka plan
Mesane kanseri, mesanenin ürotelyumundaki epitel hücrelerde ortaya çıkan malign bir hastalıktır. Mesane kanseri iki ana grup kullanılarak ayırt edilir: kas invaziv olmayan ve kas invaziv mesane kanseri (Şekil 1).
Kas invaziv olmayan mesane kanseri 0 ve 1. evreleri içerir ve ürotelyal katman içerisinden bir yayılım olarak (karsinom in situ) veya ürotelyumdan dışarı büyüyerek mesanenin lümenine ilerleyen, polip benzeri bir yapı olarak kendini gösterir. 1. evreden itibaren, tümör aynı zamanda Lamina propria içine de yayılır.
Kas invaziv mesane kanseri 2 ila 4. evreleri içerir ve mesanenin farklı katmanlarına da yayılır. 2. evrede, Muscularis propria adlı kas katmanı etkilenir, 3. evrede perivezikal yağ katmanı etkilenir ve 4. evrede tümör, kan damarlarının içerisine yayılarak diğer dokulara metastaz yapar.
Sigara kullanımı mesane kanserinin ana nedeni olup erkek ve kadın bireylerde olguların sırasıyla %65 ve %35'inden sorumludur. Mesane kanserinin diğer etmenleri arasında kimyasal maddelere, özellikle aromatik aminlere maruziyet, tıbbi ve ailesel mesane kanseri öyküsü, önceki kanser tedavisi ve özellikle Schistosoma haematobium ile reküren mesane enfeksiyonu yer almaktadır.
Mesane kanseri erkeklerden en yaygın dördüncü kanser tipi olup ağırlıklı olarak medyan 69 yaşındaki beyaz etnik kökenli erkekleri etkilemektedir. Kadınlarda, prevalans çok daha düşük olup medyan 71 yaşındaki kadınları etkilemektedir. Bununla birlikte, değişen yaşam tarzları medyan yaşta düşüşe ve kadın bireylerde olgu sayılarının artmasına yol açmaktadır.
Semptomlar büyük ölçüde spesifik değildir ve dizüri, pollaküri, bel ağrısı ve hematüri dahil idrar yolları enfeksiyonları ve ürolityaz gibi idrar yollarındaki diğer rahatsızlıkların semptomlarıyla benzerlik gösterir (Şekil 2). Dolayısıyla, semptomların yanlış yorumlanma riski vardır. Bununla birlikte, idrarda kanın makroskopik görünürlüğüne yol açan gros hematüri en yaygın semptom olup mesane kanserinin tanısına yol açan tanısal etmendir.
Mesane kanserinin genel sağ kalım oranı büyük ölçüde tanı sırasındaki tümör evresine bağlıdır: Beş yıllık sağ kalım oranı T0 evresinde %98 ve T1 evresinde %88 olup T4 evresinde %15'e düşmektedir (Şekil 3).
Mesane kanseri tanısına yönelik başlıca tanı aracı sistoskopi olup bu yöntem invaziv, nahoş ve zaman alıcı bir tekniktir ve mesane kanserinin prevalansının düşük olması nedeniyle risk altındaki popülasyonun taranması için uygun bir araç değildir. Ek olarak, idrar sitolojisi ve BTA ve NMP22 gibi biyobelirteçler dikkate değer olabilseler de, performans farklılığı gösterirler.
Mesane kanseri, tedaviden sonraki ilk yıl içinde %60 ve beş yıl içinde %80 gibi yüksek bir tümör rekürens oranı olan bir hastalıktır. Bu nedenle, bilinen mesane kanseri hastalarının sistoskopi yoluyla sıklıkla ve aktif şekilde, tedaviden sonraki ilk yıl içinde üç ayda bir ve müteakip yıllarda yılda bir ila iki kez takibi zorunludur.
Malignite şüphesi taşıyan hücreler olan atipik hücreler, mesane kanserinin tespitini desteklemek üzere idrar sitolojisinin hedeflerinden birini oluşturur. Atyp.C araştırma parametresiyle UF-Serisi, rutin idrar tahlili kapsamında idrar örneklerinde atipik hücreleri tespit etme potansiyeline sahiptir.
Hasta olgusu
İki yıl önce, 77 yaşında bir erkek hasta, birinci evre, kas invaziv olmayan mesane kanseri (NMIBC) için kemoterapi ve transüretral rezeksiyon (TURBT) sürecinden geçmiştir. Şu anda tedavi sonrası takip, yüksek tümör rekürens riski nedeniyle altı ayda bir takip muayenelerini içermektedir.
Yakın zamanda, hasta bitkinlik ve pollaküriden yakınmıştır. İlk rutin idrar tahlili muayenesinde, glomerüler kökenli olmayan makrohematürinin bir göstergesi olan izomorfik RBC olarak karakterize edilmiş 2.956 RBC/µl varlığı ortaya konulmuştur (Şekil 4). Ayrıca, ‘Atyp.C’ araştırma parametresiyle vurgulandığı üzere (Şekil 5), µl başına 3,9 atipik hücre tespit edilmiş olup bu durum malign hücre varlığı şüphesi doğurmuştur.
Bu bulgulardan hareketle, olağan dışı sistoskopi istenmiş, bunun sonucunda da reküren, papiller ürotelyal karsinom tespit edilmiştir. Bu durum, Atyp.C araştırma parametresinin mesane kanseri takibini destekleme potansiyelini ortaya koymaktadır.
Takvim görüntüsünde gösterilmektedir: mesane kanseri relapsı
Görüntüde, üretranın tabanı ortada olacak şekilde mesanenin lümeni gösterilmektedir. Mesanenin ürotelyumunda, reküren mesane kanserinin erken evrelerini temsil eden birkaç papiller yapı görülmektedir. Ek olarak, nal biçimindeki doku değişimleri, daha önce transüretral rezeksiyonların gerçekleştiği bölgeleri göstermektedir.
Referanslar
[1] Karaburun MC et al. (2023): Investigation of Atypical Cell Parameter in the Surveillance of Patients with NMIBC; Initial Outcomes of a Single Center Prospective Study. J Med Syst. 47(1):41. [abstract]
[2] Aydin O (2021): Atypical cells parameter in Sysmex UN automated urine analyzer: feedback from the field. Diagnostic Pathology. 16:9. [open access]
[3] Ren C et al. (2020): Investigation of Atyp.C using UF-5000 flow cytometer in patients with a suspected diagnosis of urothelial carcinoma: a single-center study. Diagn Pathol. 15(1):77. [open access]
[4] Tınay İ et al. (2020): “Atypical Cell” Parameter in Automated Urine Analysis for the Diagnosis of Bladder Cancer: A Retrospective Pilot Study. Bull Urooncol. 19(1):17–19. [open access]
[5] Aydin O et al. (2020): Atypical cells in Sysmex UN automated urine particle analyzer: a case report and pitfalls for future studies. Turk J Biochem. 45(5):617–619. [open access]