Sysmex Turkey
Menu

Eylül 2024 Bilimsel Takvimi

Hemato-onkoloji hastalığının taranmasından izlenmesine kadar entegre bir yaklaşım

APL'nin hızlı tanısı hasta için neden hayati önem taşır?

Tedavinin maliyetini azaltmak için

Kronik lösemi gelişimini önlemek için

Yüksek şiddetli kanama riskini yönetmek ve azaltmak için

Hastanede kalış süresini en aza indirmek için

Kemoterapinin etkinliğini artırmak için

Congratulations!

That's the correct answer!

Sorry! That´s not completely correct!

Please try again

Sorry! That's not the correct answer!

Please try again

Notice

Please select at least one answer

Arka plan bilgisi

Akut miyeloid löseminin (AML) bir alt tipi olan akut promiyelositik lösemi (APL), füzyon gen transkripti PML-RARA'nın varlığı ile öne çıkar [1,3]. Ölümcül pıhtılaşma bozuklukları ve tanıda yaşamı tehdit eden hemoraji riski nedeniyle APL hastaları için erken tanı ve anında tedavi çok önemlidir.

All-trans-retinoik asit (ATRA) ve arsenik trioksitin (ATO) tedavi protokollerine dahil edilmeden önce APL kötü bir prognoza sahipti. Bununla birlikte, bu tedaviler genel sağ kalım oranını önemli ölçüde düzelterek hastaların yaklaşık %90'ını iyileştirmiştir [4]. Varyant RARA translokasyonları olan hastalar tedaviye karşı değişken hassasiyet sergilerken, bazıları direnç gösterir [2]. Bu nedenle, PML-RARA füzyonu olan APL hastaları ile varyant RARA translokasyonları olan hastalar arasında ayrım yapılması hayati önem taşır.

Tanı sürecinin başlangıcında, bir hastanın kan örneği genellikle anormal lökosit sayımları ve/veya anormal lökosit diferansiyalleri gibi anormallikler açısından kontrol edilir. Bir anormallik durumunda, periferik kandaki lökositlerin morfolojik incelemesi, eksantrik olarak yerleştirilmiş, genellikle iki loblu bir çekirdeğe, katlanmış bir kontura ve belirgin bir nükleolusa sahip büyük bir atipik promiyelosit ortaya çıkarır. Dolaşımdaki promiyelositlerin yanı sıra çeşitli aşamalardaki diğer miyeloid prekürsörleri, düzensiz azurofilik granüller veya Auer çubuklarıyla ortaya çıkacaktır [5].

Hastaların yaklaşık dörtte üçünde, tanıda yüksek parsiyel tromboplastin zamanı (PTT), protrombin zamanı (PT) ve D-dimerlerin yanı sıra hipofibrinojenemi ve trombositopeniden oluşan konsumptif koagülasyon mevcuttur [5]. Tanı, akış sitometrisi ve moleküler analiz ile doğrulanmalıdır.

APL'nin akış sitometrik analizi, HLA-DR, CD34, CD11a, CD11b ve CD18’in düşük ekspresyon düzeyini veya yokluğunu içeren bir immünofenotip gösterir. Ayrıca, parlak CD33 ekspresyonu genellikle karışık bir CD13 ekspresyonu ile görülür. Zayıf olma eğiliminde olmasına rağmen birçok olgu CD117 ekspresyonu gösterir. Olguların %20'si kötü prognoz ile ilişkili CD56 gösterir.

Floresans in situ hibridizasyon (FISH) oldukça hassastır, bu da onu translokasyonları tanımlayarak APL'yi teşhis etmek için değerli bir araç haline getirir. FISH’in hızlı ve doğru sonuçlar verebilme yeteneği, uygun tedavinin zamanında başlatılmasının hayat kurtarıcı olabileceği APL bağlamında özellikle önemlidir.

Referanslar

[1] Bruneau J (2019): WHO classification of tumors of hematopoietic and lymphoid tissues. Hematopathology: 501-505.

[2] Creutzig U et al. (2012): Diagnosis and management of acute myeloid leukemia in children and adolescents: recommendations from an international expert panel. Blood. The Journal of the American Society of Hematology 120.16: 3187-3205.

[3] Jimenez JJ et al. (2020): Acute promyelocytic leukemia (APL): a review of the literature. Oncotarget 11.11: 992.

[4] Tomita, Akihiro, Hitoshi Kiyoi, and Tomoki Naoe. (2013): Mechanisms of action and resistance to all-trans retinoic acid (ATRA) and arsenic trioxide (As 2 O 3) in acute promyelocytic leukemia. International journal of hematology 97: 717-725.

[5] Yilmaz M et al. (2021): Acute promyelocytic leukemia current treatment algorithms. Blood Cancer Journal. 11:123.

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.
Bilgi

Ziyaretçilerimize bu internet sitesinin sadece sağlık uzmanları (*) için olduğunu bildirmek isteriz.
Lütfen bir sağlık uzmanı olduğunuzu teyit edin (*)

(*)Sağlık meslek mensubu, tıp, diş hekimliği gibi sağlık alanlarında eğitim almış ve yetkilendirilmiş kişiler ile bu alanda çalışan diğer meslek mensuplarını kapsar.

Bize müsaade.

Bu site yalnızca 'Profesyoneller' içindir. Bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok.